Daily Dose of Health  

 

Регистрирајте се за да ги добивате најновите информации за здравјето од нашиот стручен тим  {module AcyMailing Module}

Пребарај

{source}
<ins data-revive-zoneid="2" data-revive-id="aab1e163cf5d58ba4ddf49d12cf733c3"></ins>
<script async src="//ads.acibademsistina.mk/www/delivery/asyncjs.php"></script>{/source}

Со диетологот д-р Александра Хаџи-Димова, од одделот за диетологија и нутиционизам на Клиничка болница „Аџибадем Систина“, разговаравме за правилната исхрана, нутриционистички принцип, за диетотерапија и за многу други важни аспекти кои што ги проучува диетологијата. Современиот човек денес има избор кој тип на исхрана ќе одлучи да го применува. Кон неговата одлука влијаат бројни релевантни нутриционистички и лекарски ставови или пак искуства од луѓе кои заради различни причини, прифатиле еден од овие начини на исхрана и со популаризација на истата, влијаат врз одлуката на останатите. За многуте заблуди поврзани за храната, како и за многу важни прашања поврзани со правилната исхрана, разговаравме со диетологот д-р Александра Хаџи-Димова, дел од стручниот тим на Клиничката болница „Аџибадем Систина“.

Register to read more...

Храната обезбедува хранливи и заштитни материи непоходни за раст, развој и регенерација, но, исто така, храната е и внесена енергија во организмот која служи за одржување на животните функции и функциите за работа. Затоа, секој еден кој се занимава со спорт од особено значење е да внимава на своите нутритивни потреби и начинот на исхрана пред, за време и по тренингот. Така, освен што од правилната исхрана зависи и е важна здраствената состојба на спортистот со одржување на добар имунитет и спречување на одредени заболувања, посебно кај младите, кои се сè уште во фаза на раст и развој, не се помалку акцентирани ниту постигнувањето на спортските резултати кои се во тесна и непосредна врска од правилноста во исхрана.

Register to read more...

Витаминот Б12 ја зголемува енергијата, го подобрува целокупното здравје и помага побрзо да го намалите вишокот килограми. Има важна улога во создавањето на ДНК, нервните и крвните клетки. Од особено значење е за нормална функција на мозокот и имунолошкиот систем. Единствен извор на витаминот е храна од животинско потекло како јајца, месо, школки и млечни производи. За најбогат извор се сметаат рибата и месото.

Register to read more...

Умерено зачинетата храна има голем број здравствени придобивки. Генерално, лутата и зачинета храна претставува стимуланс во телото. Ја стимулира крвната циркулација и ја заголемува телесната температура. Се смета дека зачинетата храна го зголемува и апетитот преку зголемено лачење на плунката и ензимите за варење на храната. Генерално, истражувањата покажале дека зачините се главен стимуланс за изострување на сетилата, будење на телото и поголема енергија.

Register to read more...

Етикетите не се првото нешто што го забележуваме кога одбираме производ. Ситни букви, мала етикета, залепена на не толку видливо место па сосема е разбирливо и да ја пропуштиме. Голем број од нас и не разбираат што пишува на етикетата и не знаеме како да ги разбереме нутритивните вредности на производот.  Други, пак, не ги ни интересира што пишува. Но, етикетата е местото каде што можете да прочитате што всушност ќе јадете. Какви состојки има, колку шеќер содржи и други важни информации за производот. Да не заборавиме дека тука имате и информација за условите кои треба да ги обезбедите за да не се расипе производот, како што е температура на чување.

Register to read more...

Нутриционистите го класифицираат како храна која претставува вистинска нутритивна бомба. Дали сте знаеле дека содржи повеќе од 20 витамини и  минерали и состојки кои ја блокираат апсорпцијата на холестеролот во телото? Покрај тоа, содржи и антиоксиданси, кои имаат улога во превенција на малигните болести и болестите на срцето.

Register to read more...

Водата ја регулира телесната температура, ги пренесува хранливите материи и кислородот и помага во исфрлувањето на токсичните материи од телото. Сепак, повеќето од нас не ја земаат потребната количина вода во текот на денот. Еве неколку совети како да останете хидрирани во текот на денот, посебно во летниот период.

Register to read more...

Точен е фактот дека со стареењето се намалува менталната активност на мозокот а заедно со тоа доаѓа и до намалување на концентрацијата, помнењето и фокусирањето. Не можеме да му се спротивставиме на времето и природните процеси, но секако дека можеме да влијаеме ваквите промени да бидат со намален интензитет и да го подобриме квалитетот на живот. Воведувањето на долунаведените храна и пијалаци се докажани сојузници за зачувување на виталноста на мозокот.

Register to read more...

Добро познато е златното правило за диета, а тоа е да не јадете навечер. Или обратно, доколку сакате да ја зголемите телесната тежина треба да јадете доцна навечер. Бројни истражувања велат дека јадењето одредена храна во текот на ноќта, всушност, може да го забрза метаболизмот и да ви помогне во идејата за постигнување идеална телесна тежина.

Register to read more...

Лубеницата во најголем процент содржи вода, дури 92%, a содржи и изненадувачки многу хранливи состојки. Со секое парче лубеница внесувате значително количество витамин А, Б6 и Ц, ликопен, антиоксиданси и аминокиселини. Лубеницата не содржи масти а има многу малку сол па затоа е и идеален избор за летниот период.

Register to read more...

Кафето е ритуал од кој тешко се откажуваме. Но, откако ќе ги прочитате позитивните ефекти на какаото, кое се смета за моќен антиоксиданс на 21 век, ќе посакате барем една шолја кафе да ја замените со овој супер пијалак.

Register to read more...