НОВОСТИ

30 Септември 2014
Излезе 15-тиот број на списанието „Аџибадем Систина Плус“

Излезе 15-тиот број на списанието „Аџибадем Систина Плус“

Во новиот број на „Аџибадем Систина Плус“ тема ни е „Детското здравје“, а главниот акцент во овој број го ставивме на храброто срце Катја. Покрај приказната за Катја, во новиот број на „Аџибадем Систина Плус“ ќе прочитате уште многу содржини поврзани до детското здравје, но и содржини наменети за целото Ваше семејство.

На 92 страници во есенскиот број ќе читате:

- Антибиотиците не се бонбони
- Аларм, детето има температура
- Заболувања на трет крајник
- Чувајте ги млечните заби, редовно посетувајте стоматолог
- Бременост со ампутирано грло на матка
- Топ 10 причини да посетите кардиолог
- Се што треба да знаете за дијабетисот
- 8 вежби за истегнување во канцеларија
- Романтични есенски дестинации

Своето искуство во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ со вас го споделуваат и нашите пациенти.

Вашиот бесплатен примерок може да го подигнете во Клиничката болница „Аџибадем Систина“.

 

26 Септември 2014
Прва кардиохируршка интервенција на предвремено родено бебе

Прва кардиохируршка интервенција на предвремено родено бебе

Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ е направена првата кардиохируршка интервенција на предвремено родено бебе под еден килограм. И покрај сложеноста и ризикот, проф. д-р Салис Таџер успешно ја оперираше Катја. Оваа интервенција беше клучна за нејзиното понатамошно лекување и развивање. За време на операцијата Катја беше стара 34 дена и тежеше 830 грама.

„Бидејќи нејзината тежина беше под еден килограм, операцијата беше многу ризична со можност за преживување од 20%. Не постоеше можност да се префрли во операциона сала бидејќи Катја беше на респиратор со тубус. Хируршкото затворање на дуктусот го направивме во инкубатор во интензивната неонатална нега. Од нас се бараше голема прецизност бидејќи ако само малку се тргнат белите дробови и срцето на страна тоа може да направи застој на срцето. Направивме коронарна хирургија на крвни садови од 2-3 милиметри. По интервенцијата малата Катја добро напредуваше а дијафрагмите се активираа. Интервенцијата е завршена и веќе нема да има проблеми со дуктусот.“ изјави проф. д-р Салис Таџер кардиохирург во Клиничката болница „Аџибадем Систина“

Катја помина 100 дена во неонатална интензивна нега

Катја Тодоровска е родена предвреме, во 26. гестациска недела од бременоста, со ниска родилна тежина од 830 грама. Грижата и борбата за нејзиниот живот започна уште во родилната сала. Со оглед на незрелоста и малата родилна тежина, од клучно значење беше навремената примарна реанимација, по што следеше поставување на Катја на апарати за вештачка вентилација. Така започна 100-дневното лекување на Катја. Лекувањето беше во согласност со сите протоколи за предвремено родени, со постојан мониторинг на сите витални функции.

„Опасност од рани компликации се јавуваат постојано и бараат огромен ангажман во нивното решавање. По две-три недели поминати со асистирано дишење, лекувањето почна да дава резултати. И токму кога мислевме дека лесно ќе оди одвикнувањето од респираторот, се појави нов проблем. Еден крвен сад кој ги поврзува големите артерии (ductus arteriosus) остана отворен. Ваквата кондиција го отежнуваше лекувањето и водеше кон нови компликации. По интервенцијата работите потоа одеа полесно, бебето просто растеше пред нашите очи, секојдневно се менуваше и созреваше. “ изјави д-р Симонида Спасевска педијатар.

За цело време на престојот, Катја добиваше огромна љубов и посветеност од целиот тим неонатолози и медицински сестри. По 100 дена Катја си замина дома, како бебе старо 3,5 месеци и тешко 1680 грама.

„Ние го исполнивме нашето ветување, Катја ја напушти болницата во прегратките на мама и тато.“ изјави д-р Симонида Спасевска.

Катја се роди по 4-тото Ин витро оплодување направено во Клиничката болница „Аџибадем Систина“. И покрај тоа што шансите за потомство биле мали, на крајот се роди малата Катја.

„ Бевме упорни, се боревме и заедно со Марина успеавме! Бременоста ја водевме тимски заедно со д-р Гордана Петровска. Морам да го пофалам целиот тим на неонатолози кои професионално си ја завршија работата и го одржаа во живот ова мало човече. Најмногу од сè Катја е мал борец која на сите ни легна на срце и посебно сме горди. И покрај сите тешки моменти во кариерата, еден ваков случај ви дава сила. Тоа е наша најголема инспирација и мотив да продолжиме.“ изјави д-р Слободан Лазаревски шеф на центарот за ИВФ.

И покрај сите напори на докторите, Катја мораше да се роди во 26-тата недела. „Бременоста беше многу мала, но надежта и борбата за живот голема. Најтешка беше одлуката за начинот на породување поради акушерската историја и капацитетот на матката. По разговорот со семејството одлучив дека, сепак, е најдобро раѓањето да биде вагинално. Заедно со подготвена екипа од неонатална интензивна нега, одличната соработка на Марина и моралната поддршка од нејзиниот сопруг, кој присуствуваше на породувањето, на свет безбедно дојде малата Катја. Во тој момент родилната сала освен со слабиот детски плач, беше исполнета и со солзи радосници, но и со голема неизвесност за судбината на Катја.“ објаснува д-р Гордана Петровска гинеколог акушер.

Доктор Александар Сајковски шеф на Одделот за неонатална интензивна нега, каде Катја ги помина првите 100 дена од својот живот истакна дека Клиничката болница „Аџибадем Систина“ е подготвена успешно да се справи со сите предизвици на предвремено родените бебиња. Тој дополни дека заедно со малиот херој Катја, кој целиот тим од болницата ја обожува растеме и ние. Нејзиниот живот е наша инспирација, зошто постоиме и зошто се бориме.

Видеото за Храброто срце - Катја може да го погледнете на следниот линк.

 

19 Септември 2014
Отворен првиот центар за дојка во „Аџибадем Систина“

Отворен првиот центар за дојка во „Аџибадем Систина“

Клиничката болница „Аџибадем Систина“ го отвори првиот центар за дојка во кој на едно место пациентите со болести на дојка ќе добијат дијагноза и комплетен третман. Благодарение на долгогодишното искуство, тимскиот пристап и врвната технологија во „Аџибадем Систина“ се дијагностицираат сите болести на дојката, како и карциноми со пречник 3-4 мм. Предноста на Центарот е во можноста во секој момент да ги прифати пациентите со болести на дојката, што е особено важно кога станува збор за брзо откривање, хируршко и онколошко лекување на карцином на дојка. Ова е битно бидејќи, според светската статистика, ако карциномот навреме се открие и веднаш се спроведе  лекување, во 99% од случаите може целосно да се излекува.

Со Центарот раководи еминентниот торако-васкуларен хирург д-р Митко Караѓозов, кој има голем успех во хируршкиот третман на болестите на дојката. Дел од тимот е д-р Маја Стојчевска Чапова, најдобриот радиодијагностичар, која на располагање има врвна технологија. Таа е една од главните алки во процесот на дијагностицирање на ракот на дојка.

Центарот за дојка располага и со искусен тим патолози, предводени од д-р Џенгис Јашар, кои со помош на софистицирана опрема овозможува брзо, точно и навремено изработување на сите неопходни испитувања од кои зависи понатамошното онколошко лекување.

Целокупниот процес е заокружен со единствениот ПЕТ/КТ центар во регионот и моќниот акцелератор TRILOGY. Единствено Центарот за дојка во „Аџибадем Систина“ има можност за радиотерапија на левата дојка со максимална заштита на срцето и белиот дроб со техника на зрачен третман во длабок инспириум благодарение на IGRT со Trilogy. Онколошкиот третманот се спроведува од врвен тим онколози радиотерапевти, предводени од д-р Дева Петрова, кои работат според најсовремените протоколи во лекувањето на карцином на дојка.

Во Центарот за дојка пациентите ќе имаат можност да добијат психолошка поддршка.  Исто така, еднаш неделно ќе организираат и групи за поддршка за сите пациенти. Единствено во овој центар може да се изведе реконструкција на дојка за време на операцијата на туморот. 

12 Септември 2014
Проф. д-р Чедомир Димитровски дел од тимот на „Аџибадем Систина“

Проф. д-р Чедомир Димитровски дел од тимот на „Аџибадем Систина“

 

Клиничката болница „Аџибадем Систина“ го прошири стручниот тим со еминентниот професор по интерна медицина, ендокринологот проф. д-р Чедомир Димитровски. Пациентите ќе имаат можност да добијат врвна дијагноза и третман на ендокринолошките болести, благодарение на 40 – годишното искуство во оваа област на проф. д-р Димитровски. Негова специфична област на работење е дијабетологијата и ендокринологијата.

 

Покрај богатото образование во земјава во 1995 година студирал андрологија на Унивезритетската болница „Еразмус“ во Холандија. Негови стручни области на работа се:
- Дијабетес
- Дебелина
- Брачна неплодност
- Еректилна дисфункција
- Остеопороза
- Пореметување на раст и развој
- Тироидни нарушувања
- Пореметување на надбубрежни жлезди
- Хипофизни и хипоталамусни пореметувања
- Еднокрини тумори

Има добиено многу признанија, како една од позначајните е плакета за посебен придонес во развојот и унапредување во лекувањето и превенцијата на дијабетесот која ја добил во 2010 година од Сојузот на здруженија на граѓани со дијабетес на Македонија.

„Аџибадем Систина“ и во иднина ќе продолжи да го нуди најдоброто на своите пациенти во сите медицински специјалности. Нашиот професионален тим составени од најдобрите специјалисти, признати во својата професионална работа, секогаш отворени за соработка и 24 часа подготвени да одговорат на секој предизвик.

 

Вашиот преглед можете да го закажете на 02 3099 500.

«
»

СВЕДОШТВА И ПИСМА НА ПАЦИЕНТИ

Катја Тодоровска

Катја Тодоровска

Со самото соочување со проблемот за забременување почна и нашата голгота за исполнување на сонот на секој човек - да се стане родител. За д-р Слободан Лазaревски како мој гинеколог се одлучив уште во 2007 год., а кога околностите беа...

Леонид Бошковски

Леонид Бошковски

Да се биде мајка е прекрасно и незаменливо чувство што ниту едно богатство на светов не може да го замени. Мојот син Леон е предвреме родено бебе.Со неговиот развој сè беше во ред, до првиот контролен преглед. По завршување на...

Матеј Пехчевски, Скопје

Матеј Пехчевски, Скопје

Поради сложена скршеница на лакот на левата рака и зоната на раст, моето 4,5-годишно синче Матеј претрпе операција. По препорака на детскиот хирург кој го изврши зафатот, постоперативната рехабилитација со физикална терапија ја почнавме и ја добивме на одделот за...

Дедо Љубе, 99 години, Кичево

Дедо Љубе, 99 години, Кичево

Јас сум Дедо Љубе од Кичево и имам 99 години. Сè уште сум витален, енергичен и со љубов кон животот како и пред педесетина години. Се радувам на секој нов ден како на нов почеток бидејќи и природата и божјата...

Марија Дејковска, 23 Вевчани

Марија Дејковска, 23 Вевчани

Болеста е тешка битка за секој човек. Во тие моменти надежта и волјата за живот се најголемите сојузници да издржиш и да победиш. Но, кога ќе ти ја убијат и најмалата надеж, не ти останува ништо освен да веруваш во...

«
»


 1. Име(*)
  Please type your full name.
 2. Презиме(*)
  Please type your full name.
 3. Телефон(*)
  Invalid Input
 4. E-mail(*)
  Invalid email address.
 5. Порака
  Invalid Input
 6.   
 1. Име(*)
  Please type your full name.
 2. Презиме(*)
  Please type your full name.
 3. E-mail(*)
  Invalid email address.
 4. Оддел(*)
  Invalid Input
 5. Доктор
  Invalid Input
 6. Телефон(*)
  Invalid Input
 7. Порака
  Invalid Input
 8. Како да ве контактираме?


 9.   

 


 
  • Бобинките се добри за стомакот